Saab är lite av Sveriges sportbilsmärke. En av mina personliga favoriter av deras sportigare bilar är just Saab Sonett. Modellen tillverkades under 60 och 70-talet i totalt drygt tiotusen exemplar.

Saab Sonett I

Denna första modell av Sonett presenterades först 1956 och hette till en början även Saab 94. Den var starkt pådriven av tävlingsrejsaren och ingenjören Rolf Mellde. Tyvärr gick inte planerna exakt som förväntat, bland annat kom det en regeländring innan 1958 års säsong. Projektet lades ner och endast 6 modeller tillverkades. En står på Museet i Trollhättan. 94:an vägde endast 500 kg och hade en maxeffekt på 57,5 hk.

Första modellen

Första modellen

Sonett II och V4

Detta var två varianter som utvecklades under 60-talet. Först kom II som var utrustad med en rak trea på 60 hästkrafter och 841 kubik (tvåtakt). Denna variant tillverkades endast i totalt 258 exemplar mellan 66-67. Sedan kom modellen med en V4 motor de följande åren. Denna motor gav 65 hk och var på ”hela” 1498 kubik. Kombinerat producerades det 1868 stycken av dessa två varianter.

Sonett III

Detta är den kanske mest populära sonetten, i alla fall om man ser till antal tillverkade exemplar. Utseendemässigt är det stora förändringar och den ser enligt mig riktigt häftig ut, det är min personliga favorit.

Sonett III

Sonett III

Även här var det en V4 motor på 1498 kubik men med 68 hästkrafter. Den vägde endast runt 900 kg och accelerationen från 0-100 gick på 14 sekunder. Toppfarten angavs vid 165 km/h. Detta låter kanske inte så imponerande idag, men man måste ta i beaktning att det var på början av 1970-talet!

Sonett III modellen såldes i runt 8000 exemplar och ett av mina mål är att äga en i framtiden!

saab-sonett-3